Schijnzelfstandigheid is een term die je de laatste tijd misschien vaker hebt gehoord, vooral in de context van ZZP’ers en hun opdrachtgevers. Maar wat betekent het precies, en waarom is het zo belangrijk om het te voorkomen? In dit blog leggen we uit wat schijnzelfstandigheid is, welke risico’s eraan verbonden zijn en wat de komende veranderingen in 2025 betekenen voor jou als ondernemers of ZZP’er.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Wanneer iemand als zelfstandige wordt ingehuurd, terwijl er volgens de wet eigenlijk sprake is van een dienstverband spreken we van schijnzelfstandigheid. Dit betekend dat de persoon dezelfde werkzaamheden verricht als een werknemer, maar zonder de rechten en zekerheden die daarbij horen, zoals doorbetaling bij ziekte of pensioenopbouw. De overheid beschouwt dit als problematisch, omdat het kan leiden tot oneerlijke concurrentie en het ondermijnt de arbeidsvoorwaarden.
Waarom is het belangrijk om te voorkomen?
Juridische en financiële problemen, zoals boetes en naheffingen van de Belastingdienst kunnen allemaal gevolgen zijn van schijnzelfstandigheid. Daarnaast draagt het bij aan een ongelijk speelveld in de arbeidsmarkt. Voor werkgevers en ZZP’ers is het dus essentieel om duidelijkheid te hebben over hun arbeidsrelatie en deze correct te documenteren. Om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) ingevoerd. Deze wet maakt zowel de opdrachtgever als de ZZP’er verantwoordelijk voor het juist vaststellen van hun arbeidsrelatie. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten waarmee je rekening moet houden:
- Gezagsverhouding: De ZZP’er moet de vrijheid hebben om het werk naar eigen inzicht in te richten, zonder directe aansturing zoals bij een werknemer in loondienst.
- Ondernemingsrisico: De ZZP’er draagt zelf het financiële risico en is verantwoordelijk voor investeringen en eventuele verliezen.
- Meerdere opdrachtgevers: Werken voor meerdere opdrachtgevers toont aan dat de ZZP’er niet economisch afhankelijk is van één partij.
Vooruitblik op 2025: Bereid je voor
Met aangescherpte handhaving vanaf 2025 is het belangrijker dan ooit om de samenwerking tussen de opdrachtgevers en ZZP’ers onder de loep te nemen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de regels en dat je arbeidsrelaties voldoen aan de criteria van de Belastingdienst. Door proactief te handelen, kun je juridisch problemen voorkomen en bijdragen aan een eerlijke arbeidsmarkt.
Heb je vragen over schijnzelfstandigheid of wil je meer weten over hoe je je kunt voorbereiden op de veranderingen in 2025? Wij organiseren op 18 december een Webinar Meld je snel aan en kom alles te weten over schijnzelfstandigheid.