Onze eigen Nederlandse taal is doorspekt met Engelse termen. De meeste zijn inmiddels zo ingeburgerd dat je er geen Nederlandse vertaling meer voor nodig hebt om te snappen waar het over gaat; denk maar eens aan pc of tablet. Als het om ondernemen gaat, zijn er ook veel Engelse termen in omloop. Termen waarvan je je afvraagt wat het nou eigenlijk betekent. Kordaat Ondernemen legt het je uit…in gewoon Nederlands welteverstaan!
Je hoort het woord vaak voorbijkomen in de wereld van de financiën: assets. In het Nederlands betekent het Engelse woord ‘asset’ letterlijk: aanwinst. Maar ‘asset’ kun je ook vertalen als bezit, eigendom, goed of bijvoorbeeld vermogensbestanddeel. Een ‘asset’ is eigenlijk alles met een commerciële en -of vervangingswaarde, dat eigendom is van een bedrijf, stichting of persoon. Tegenover ‘assets’ staan ‘liabilities’; de Nederlandse vertaling hiervoor is ‘aansprakelijkheden’ of ‘verplichtingen’.
Robert Kiyosaki, schrijver van het boek ‘Rich Dad, Poor Dad’, zegt het volgende: ‘Een asset is iets wat je structureel geld oplevert. Een liability is iets wat je structureel geld kost.’ Rich Dad, Poor Dad vertelt het verhaal van Robert Kiyosaki die in zijn jeugdjaren advies krijgt van zijn 2 vaders. De ‘poor dad’ heeft een normale baan als leraar en de ‘rich dad’ heeft een eigen bedrijf . In het boek lees je mee met meerdere perioden uit het leven van Kiyosaki waarbij hij geconfronteerd wordt met de (financiële) adviezen van beide vaders.
We leggen de ‘assets’ en ‘liabilities’ uit aan de hand van iets waar meer dan half Nederland mee te maken heeft: de koopwoning en de daarbij behorende hypotheek. ‘Een eigen huis is een mooi bezit, maar daarmee nog niet direct een ‘asset’. Is jouw woning bijvoorbeeld belast met een hypotheek, dan moet je je woning toch echt een ‘liability’ noemen. Je huis kost je immers meer dan dat het je oplevert. Verhuur je je woning bijvoorbeeld en ontvang je meer huur dan dat je huis kost, dan mag je spreken van een ‘asset’; je huis levert je structureel wat op!
Tegenwoordig worden medewerkers van een organisatie regelmatig (spreekwoordelijk) ook tot de ‘assets’ gerekend. En terecht! Ze zijn weliswaar niet aan de vermogens- en bezittingenzijde van de onderneming te vinden, toch vormen zij een aanwinst voor het bedrijf en kunnen ze structureel geld opleveren. Tot slot nog een asset waar we onze zorgen over willen uitspreken: spaargeld! Formeel is spaargeld een ‘asset’; je stort het op een rekening en het wordt vanzelf meer. Het levert je wat op. Maar lettend op alle berichten uit de actualiteit kan dat binnenkort anders zijn. Met een negatieve spaarrente in het vooruitzicht zou je spaargeld zich zomaar eens tot een ‘liability’ kunnen ontwikkelen.