Facebook Pixel

Alles wat je wilt weten over beleggen

Beleggen

Steeds meer mensen zijn zich bewust dat beleggen echt noodzakelijk is. Naast de hoge inflatie, lage rente en de terugtrekkende overheid moet jij zelf meer regelen. Daarom openen steeds meer mensen een beleggingsrekening bij mij als adviseur. Omdat ik het belangrijk vind dat mijn klanten snappen waar ze aan beginnen, leg ik hieronder een aantal belangrijke begrippen uit die terugkomen als je gaat beleggen.

Wat is beleggen?
Beleggen is meedoen aan de economie. Door geld ter beschikking te stellen verwacht je te profiteren van de economische ontwikkelingen. Dit is gebaseerd op ons economische systeem: het kapitalisme. Hier kun je van alles van vinden, maar in de basis werkt het goed. In dat systeem word je namelijk beloond voor je werk (salaris), je goede idee (patent, royalty’s) en je investering (rendement). Als dit niet meer zo zou zijn, dan zijn er geen efficiënte werknemers, geen innovatie en geen investeringen in bedrijven en de overheid. Door mee te doen aan de economie kun je jouw vermogen mee laten groeien.

Wat is rendement?
Dit is de vergoeding voor het risico dat je loopt. Hoe groter het rendement, hoe hoger het risico. Helaas is er geen heilige graal waardoor je met heel weinig risico veel rendement krijgt. Verwacht dit ook niet en wat als iemand je vertelt dat het wel kan? Snel doorlopen, want het is niet mogelijk. Om een goed rendement te realiseren moet je dus risico accepteren en de tijd nemen. Ook is spreiding van je risico van belang. Spreiden betekent onder andere dat de beleggingen verdeeld worden over verschillende landen en sectoren. Zo loop je minder risico en worden deze ingeperkt.

Wat is risico?
De beleggingsdefinitie is: de beweging rondom het verwachte gemiddelde rendement. Concreter betekent dat: hoe groter het risico, hoe meer winst in een goed jaar en hoe meer verlies in een slecht jaar. Vaak ervaren mensen risico vooral als de kans op een verlies. Het echte risico dat ik zie, is dat je in de toekomst niet genoeg koopkracht hebt om een fijn leven te leiden. Daarom is het enorm belangrijk te kijken op de lange termijn naar je mogelijke opbrengst en niet naar die van de korte termijn.

Wat zijn aandelen?
Je wordt eigenaar van een bedrijf zodra je aandeelhouder bent. Dit betekent dat je vaak mee mag praten en stemmen over de koers van het bedrijf. Je profiteert als aandeelhouder van de winsten die uitgekeerd worden. Dit heet dividend. Daarnaast worden je aandelen meer waard als het bedrijf groeit door innovatie of een stijgende winstmarges. Hier zijn grote rendementen te behalen, maar let op: als het bedrijf failliet gaat, ben je als aandeelhouder je geld kwijt.

Wat zijn obligaties?
Je leent geld uit aan een bedrijf of de overheid. Aan het einde van de looptijd krijg je het geld weer terug. Tussentijds ontvang je rente en dit noemen we de coupon. De hoogte van de rente hangt af van de looptijd van de obligatie. Hoe langer je niet over je geld kunt beschikken, hoe hoger de rente is die je wilt ontvangen. Ook de kredietwaardigheid is van belang. Zo heeft de Nederlandse overheid een ‘AAA-status’. Dit is de hoogste waardering en betekent dat Nederland altijd aan de betalingsverplichtingen heeft voldaan. Dus is je risico als belegger laag, dus ontvang je minder rente. Bij de meeste bedrijven is de kredietwaardigheid lager en ontvang je meer rente. Dit geldt ook voor bepaalde landen. Natuurlijk is de huidige rente ook van belang om te bepalen hoeveel je gaat ontvangen.

Wat is lange termijn?
Hoe meer risico je neemt, hoe meer tijd je nodig hebt om een gemiddeld goed rendement te behalen. Zie het maar als een schommel. Hoe harder je schommelt (risico), hoe langer het duurt voordat je stil hangt. Beleg je alleen in aandelen? Dan is een minimale looptijd van 12 jaar nodig als je start. Hoe minder aandelen, hoe korter de looptijd mag zijn. Maar korter dan vijf jaar vind ik niet verstandig om te gaan beleggen.

Wat is spreiding?
Een van de eerste lessen die ik leerde over beleggen was dat spreiding belangrijk is. De reden heeft alles te maken met het verkleinen van je risico. Stel je voor dat je belegt in een bedrijf en dat krijgt financiële problemen en gaat failliet. Als aandeelhouder ben je dan al je geld kwijt. Beleg je in twee bedrijven dan heb je nog de helft over en beleg je in 1000 bedrijven dan valt het faillissement je niet op. Onderzoek laat zien dat te specifiek beleggen een verkeerde risico-rendementsverhouding geeft. Je krijgt te weinig rendement voor het gelopen risico. Dat wil je natuurlijk niet. Spreiden doe je dus door veel verschillende aandelen en obligaties op te nemen in de portefeuille en ook door meerdere regio’s en sectoren terug te laten komen.

Samen beleggen zorgt voor een hoger rendement!
Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen, maar onderzoek van onder andere de Morningstar, Russel Investments en Vanguard laat iets interessants zien. Namelijk dat samen beleggen met een financieel adviseur en een vermogensbeheerder 2 tot 4% meer rendement oplevert ten opzichte van mensen die zonder begeleiding beleggen.

Wil je meer weten over beleggen of benieuwd hoe beleggen in jouw financiële situatie past? Maak een afspraak voor een persoonlijk vermogensplan, ik help je graag naar #frijer: financiële rust is jouw emotionele rust. Bel ons gerust op 0528-21005 of stuur een bericht naar reactie@financieelkordaat.nl

 

Deze blog is geschreven door Michiel van Vugt, Commercieel Directeur NNEK. Deze blog en schetsen mogen auteursrechtvrij worden hergebruikt door financieel professionals voor bijvoorbeeld een nieuwsbrief of sociale media.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.