Gebruik maken van een hybride boekhouder: net niet compleet of van alles precies genoeg?

Het Hoogeveense bedrijf Kordaat Ondernemen introduceerde onlangs de ‘Hybride Boekhouder’. Volgens eigenaren Gert-Jan Mannak en Edwin Snijders bestaat bij het MKB niet alleen de behoefte aan de kennis en inzichten van een accountant, maar willen zij ook kunnen beschikken over de praktische werkbaarheid van een realtime boekhouding. Volgens beide heren is dat nu prima te combineren met de Hybride Boekhouder. Daar wil ik natuurlijk meer van weten en dus sprak ik het ondernemersduo -via een corona-veilige videoverbinding- over deze ontwikkeling.

Door Cick Geers

‘Met name het midden- en kleinbedrijf is gebaat bij actuele cijfers. Wanneer ze op ieder moment kunnen zien hoe hun onderneming ervoor staat, vergemakkelijkt dat het ondernemen. Dat pleit dus voor een praktische realtime boekhouding, maar die vind je doorgaans niet bij de dienstverlening van accountants. Daarnaast zijn de kennis, kunde en het vakmanschap van de accountant nodig om gedegen controle uit te oefenen op de cijfers. Maar ja, om nu allebei te doen als kleinere of middelgrote ondernemer…. Dat wordt wel erg kostbaar. We hebben een combinatie ontwikkeld die , al zeg ik het zelf, super werkbaar en handig is. ’ Aan het woord is Edwin Snijders, Directeur en mede-eigenaar van Kordaat Ondernemen. De onderneming ondersteunt ondernemers in de vier facetten van het ondernemerschap: strategie, inzicht, mens/medewerker en uitvoering. Gert-Jan Mannak lacht wanneer hij zijn stoel wat dichter naar zijn bureau schuift. ‘Eens, Edwin, maar we moeten misschien eerst even een stapje terug. Hoe zijn we tot onze oplossing gekomen?’

VERPLICHT BOEKHOUDEN
Gert-Jan gaat vervolgens verder: ‘Als je ingeschreven staat bij de KvK en/of een bedrijf(je) voert dan dien je een boekhouding bij te houden. Om met de woorden van de belastingdienst te spreken: ‘U bent als ondernemer verplicht voor de btw een administratie bij te houden en te bewaren in een boekhouding die wij kunnen controleren. Die administratie hebt u nodig om correct btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, maar ook om uw bedrijf goed te kunnen voeren’ (bron: belastingdienst.nl)  Ga je ondernemen, dan hoort het boekhouden daar dus bij. Je moet je financiële huishouding kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Daarnaast biedt een boekhouding inzicht voor jezelf én voor anderen. Wanneer je bijvoorbeeld een financiering nodig hebt (voor jezelf of je bedrijf) vragen geldverstrekkers inzicht in je boekhouding. Boekhouden kun je overigens zelf doen; daar zijn geen regels voor. Het achteraf laten opstellen en/of checken van je cijfers door een accountant is voor veel ondernemers daarbij een logische stap’.

REALTIME
Edwin knikt. ‘Klopt, wij zagen daarnaast dat veel ondernemers problemen ervaren met het feit dat hun cijfers en financiële positie pas achteraf inzichtelijk worden. Dus pas op het moment dat de cijfers verwerkt worden. Zij hebben echter behoefte aan realtime cijfers op basis waarvan zij beslissingen kunnen nemen of aanvullend advies kunnen inwinnen. Zeker in deze tijd van Coronamaatregelen e.d. We zijn op zoek gegaan naar een combinatie-oplossing voor deze wensen. Die oplossing ligt in wat wij nu de ‘Hybride Boekhouder’ hebben genoemd. Hierbij maakt de ondernemer gebruik van een realtime boekhouding waarbij hij echt op ieder moment inzicht heeft in zijn bedrijfssituatie, omzet, kosten en -positie. Het voeren van de boekhouding doet hij zelf, hartstikke eenvoudig online en supersnel. Maandelijks zorgen wij ervoor dat een accountant de cijfers checkt, zodat dat gedeelte ook geborgd is. Indien gewenst of nodig kunnen we vervolgens advies geven om bij te sturen e.d., want dat is natuurlijk ook onze expertise’.

Hebben we het dan over zelf boekhouden met de accountant op de achtergrond, vraag ik de beide heren. ‘Ja, een soort van, kun je wel zeggen. Maar wel met een beetje meer. We combineren zaken waar een ondernemer behoefte aan heeft: makkelijk en snel boekhouden, actueel inzicht hebben, een goede en gedegen controle op de cijfers én (en dat is dat beetje meer) ons advies met betrekking tot ondernemerschap’.

VANUIT DE HANGMAT
Ik ben zelf ondernemer en vraag me af of een beetje van alles niet betekent dat het resultaat het net níet is. Gert-Jan en Edwin knikken. Gert-Jan: ‘We begrijpen wat je bedoelt. Maar zeg nou eens eerlijk: Heb jij bij het voeren van je boekhouding op ieder moment, dus continu, een specialist nodig? Wil je die niet veel liever alleen inschakelen wanneer je er behoefte aan hebt? Je kunt toch heel veel prima zelf? En wat vind je belangrijk? Jaarlijks een overzicht van hoe je ervoor staat, of wanneer jij er behoefte aan hebt? Niet alleen op maandagochtend maar ook wanneer je in je hangmat ligt en de situatie dan zou willen weten’. Edwin stoot zijn collega lachend aan: ‘Die hangmat is misschien niet het beste voorbeeld, we zeggen juist tegen onze klanten dat ze ook vrij moeten kunnen zijn, maar je hebt gelijk: áls je het zou willen heb je zelfs op die momenten een actueel overzicht’. Gert- Jan gaat verder: ‘Succesvol ondernemen staat wat ons betreft gelijk aan de woorden ‘actie’, ‘actueel’, ‘inzicht’ en ‘kwaliteit’, de combinatie van de Hybride Boekhouder sluit daar heel goed bij aan’.

Wil je vrijblijvend meer informatie? Bel met Edwin Snijders 06 10 30 69 97, Gert-Jan Mannak 06 29 08 06 62 of neem contact op via reactie@kordaatondernemen.nl

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.