Kordate uitspraken | deel 3: Optimisme

Je kent ze vast; de quotes en oneliners van bekende ondernemers, politici, schrijvers of sporters. Hun succes verklaren ze door een korte mening, een motto of een wijze uitspraak. Uitspraken waar je je voordeel mee kunt doen. Kordaat Ondernemen neemt iedere twee weken zo’n quote bij de hand en vertaalt ‘m naar het ondernemerschap.

Een pessimist ziet in elke kans moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid kansen – Sir Winston Churchill

Als ondernemer heb je het niet altijd even makkelijk. De uitdagingen staan regelmatig voor deur, zullen we maar zeggen. Omdat jij eindverantwoordelijk bent, zijn het jouw uitdagingen en zul jij er mee moeten leren omgaan. Maar, zo denken wij erover, iedere uitdaging heeft ook een kans in zich. Een kans om te leren, te groeien en te ontwikkelen.

Zo spraken we laatst ondernemer Fred. Fred heet natuurlijk geen Fred, maar we zijn zuinig op de privacy van onze klanten dus we geven hem voor dit verhaal maar even deze naam. Fred heeft in Meerdijk een kledingwinkel met zowel een heren- als een damesafdeling. In het echt heeft hij dat natuurlijk niet en Meerdijk ligt in Goede Tijden Slechte Tijden-land, maar nogmaals: we zijn zuinig op de privacy van onze klanten. Misschien is het handiger als we zeggen dat alles rondom Fred gefingeerd is, maar dat het wél duidelijk maakt hoe een ondernemer met kansen om kan gaan. Goed, we gaan door met Freds kledingwinkel.

De kledingwinkel loopt goed. Fred werkt samen met twee vaste medewerkers; in de weekenden krijgt hij hulp van een studente. Fred verdient een prima belegde boterham. Op een dag hoort Fred het gerucht dat collega-ondernemer Willem, die een kledingwinkel voor kinderen runt, overweegt te stoppen. Tja, dat heeft hij zelf ook weleens geroepen. Freds hart begint toch wat sneller te kloppen. Kinderkleding opnemen in zijn collectie is zijn grote wens; hij kan dan het hele gezin kleden! Maar, het feit dat Willem gaat stoppen, betekent dat dan niet dat er geen markt is voor kinderkleding in Meerdijk? En waar moet Fred de kinderkleding laten? In zijn winkel is onvoldoende ruimte. Moet hij dan ook het pand van Willem overnemen? En wie moet daar dan gaan staan? Het is, zoals de hele binnenstad van Meerdijk, een oud pand, wat kost dat wel niet aan stookkosten? De beren die Fred op de weg ziet,  staan als een grote groep demonstranten voor zijn deur te joelen: ‘doe het niet, doe het niet!’. Fred wordt bang en ziet af van zijn grote wens.

Zo spraken we laatst óók ondernemer Willem. Willem heet natuurlijk geen Willem, maar we zijn zuinig op de privacy van onze klanten dus we geven hem voor dit verhaal maar even deze naam. Willem heeft in Meerdijk een kledingwinkel voor kinderen. In het echt heeft hij dat natuurlijk niet en Meerdijk ligt in Goede Tijden Slechte Tijden-land, maar nogmaals: we zijn zuinig op de privacy van onze klanten. Misschien is het handiger als we zeggen dat alles rondom Willem gefingeerd is, maar dat het wél duidelijk maakt hoe een ondernemer met kansen om kan gaan. Goed, we gaan door met Willems kledingwinkel.

De kledingwinkel loopt goed. Willem werkt samen met zijn echtgenote; in de weekenden krijgt hij hulp van hun dochter. Willem verdient een prima bakje yoghurt met muesli. Op een dag hoort Willem het gerucht dat collega-ondernemer Fred, die een kledingwinkel voor dames en heren runt, overweegt te stoppen. Tja, dat heeft hij zelf ook weleens geroepen. Willems hart begint sneller te kloppen. Dames- en herenkleding verkopen stond altijd nog op zijn verlanglijstje; hij kan dan het hele gezin kleden! Het feit dat Fred gaat stoppen, betekent dat Willem zijn zaken kan uitbreiden in Meerdijk. Hij kan vast het pand van Fred huren; zijn echtgenote runt dan tijdelijk de kinderkledingwinkel. Het pand van Fred is, net zoals de hele binnenstad van Meerdijk, oud en karakteristiek; echt een sfeervol pand dat veel klanten zal aanspreken.  Willem ziet het helemaal voor zich. Hij pakt de telefoon en belt zijn adviseurs. Deze kans laat hij zich niet ontnemen; dit is het moment om zijn verlanglijstje te laten uitkomen.

Ben jij een Fred of toch meer een Willem? Bij Kordaat Ondernemen ben je, wat voor een soort ondernemer je ook bent, van harte welkom. We helpen je je kansen objectief tegemoet te treden. We kunnen je adviseren en ondersteunen op het gebied van strategie, inzicht, mens/medewerker en uitvoering. Zodat jij weer tijd hebt om te doen waar je goed in bent en blij van wordt. Het is weer tijd voor ondernemen! Succesvol ondernemen!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.