Kordate uitspraken | deel 2: Piraterij

Je kent ze vast; de quotes en oneliners van bekende ondernemers, politici, schrijvers of sporters. Hun succes verklaren ze door een korte mening, een motto of een wijze uitspraak. Uitspraken waar je je voordeel mee kunt doen. Kordaat Ondernemen neemt iedere twee weken zo’n quote bij de hand en vertaalt ‘m naar het ondernemerschap.

Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat – Steve Jobs Apple

Ondernemers; het blijft een bijzonder soort mensen. Hoe verschillend ze ook zijn; ze hebben één grote gemene deler: ze getuigen van lef door te gaan ondernemen.

Steve Jobs, de grote man achter Apple, sprak ooit de woorden: Als piraat bereik je meer dan wanneer je bij de marine gaat. Hij doelde op het beeld dat de meesten van ons van een piraat hebben: het leven van een vrij bestaan dat je volledig zelf bepaalt, zonder gebukt te gaan onder het juk van de gevestigde orde en de regelmaat. Laten we hopen dat Jobs dit er inderdaad mee bedoelde en niet de definitie van ‘piraat’ uit het Algemeen Nederlands Woordenboek in zijn hoofd had. Volgens hen is een piraat iemand die de zeeën bevaart en schepen aanvalt om deze buit te maken of te plunderen en de opvarenden te beroven of te gijzelen voor losgeld. Aan dat soort piratengedrag maak je je als succesvol ondernemer liever niet schuldig, toch?

Laten we uitgaan van de piraat in de zin van de niet in de pas lopende matroos. Het niet volgen van de gangbare norm, leidt dat direct tot succes? Bij Kordaat Ondernemen zijn we ervan overtuigd dat het zeker bijdraagt aan de kansen daarop! Wanneer jouw product of dienst echt iets anders is dan de markt tot dat moment voorhanden heeft, zou je zomaar eens hartstikke succesvol kunnen worden. Je hebt dan het zogenaamde gat in de markt ontdekt. Zo heel erg vaak komt dat helaas niet voor. Niet in iedere ondernemer schuilt een uitvinder; de meeste ondernemers doen of maken precies hetzelfde als waar de concurrentie ook mee bezig is. Ben je daar gelukkig mee? Helemaal prima; welkom bij de marine!

Maar, wat als je het toch anders wilt? Hoe zorg je dat je onderscheidend bent en de klant specifiek voor jou kiest? Hoe zorg je ervoor dat je met jouw, niet unieke, product of dienst toch net even succesvoller bent dan al die anderen? Dat is het moment dat je de piraat in jou kunt aanspreken! Loop niet in de pas, probeer nieuwe manieren, kleur buiten de lijntjes en doe vooral niet wat de anderen doen.  Het is echt mogelijk om een piraat onder de matrozen te zijn. Voeg daarom een stukje piraterij aan je ondernemerschap toe. Iets dat jouw product of dienst dus wél uniek en onderscheidend maakt. Het zit, als ondernemer, absoluut in je! Je moet het alleen durven ontdekken.

Zin in wat muiterij, maar weet je niet goed waar te beginnen? Kordaat Ondernemen monstert graag bij je aan. We kunnen je helpen, adviseren en ondersteunen op het gebied van strategie, inzicht, mens/medewerker en uitvoering. Zodat jij weer tijd hebt om te doen waar je goed in bent en blij van wordt. Het is weer tijd voor ondernemen! Succesvol ondernemen!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.