Je moet meedoen om te kunnen winnen

Je moet meedoen om te kunnen winnen ‘Wie meedoet loopt het risico om te verliezen. Maar als je niet eens meedoet, heb je bij voorbaat al verloren’: een krachtige uitspraak van voormalig president Barack Obama waarin menig ondernemer zich zal herkennen. Zonder meedoen kun je niet ondernemen; daar zijn we bij Kordaat Ondernemen heilig van overtuigd.

Hand in hand

Wij vinden, én weten inmiddels uit ervaring, dat ondernemerschap draait om het nemen van risico’s en het aangaan van uitdagingen. De wereld van een ondernemer is een wereld waarin succes en falen hand in hand gaan. Obama’s uitspraak herinnert je er daarnaast aan dat het vermijden van risico’s niet de weg naar succes is. We snappen dat het natuurlijk verleidelijk is om in je comfortzone te blijven en geen stappen te ondernemen die je bedrijf kunnen blootstellen aan onzekere situaties. Maar zonder de bereidheid om risico’s te nemen en deel te nemen aan een competitieve markt, is het bijna onmogelijk om groei en succes te bereiken (dat je dat niet in je eentje hoeft te doen, is een ander verhaal. Daar praten we je graag over bij, maar dat terzijde).

Het is een spel

Het runnen van een onderneming vraagt actieve betrokkenheid van jou als ondernemer en de bereidheid om kansen te grijpen. Als ondernemer moet je bereid zijn om uit je vertrouwde omgeving te stappen en aan de slag te gaan met nieuwe ideeën en strategieën, wetende dat er altijd concurrenten en risico’s zijn. Het is een spel. En net als bij elk spel, kun je alleen winnen of verder komen als je meedoet. Je kunt niet verwachten dat je succesvol wordt als je aan de zijlijn blijft staan en anderen de markt laat domineren. Door deel te nemen en risico’s te nemen geef je jezelf de mogelijkheid om te leren van je fouten, jezelf te verbeteren en nieuwe kansen te ontdekken die anders onopgemerkt zouden blijven.

Meedoen is niet altijd winnen

Dus door mee te doen wordt succes gegarandeerd? Nee, zo werkt dat helaas niet. Als ondernemer loop je het risico om niet of niet volledig te slagen in je doel. Maar dat hoort bij het spel. Het is de prijs die je betaalt voor de mogelijkheid om te winnen. Maar door deel te nemen en risico’s te nemen, vergroot je je kansen op succes en creëer je een kans om jezelf te overtreffen. Als ondernemer moet je bereid zijn om het spel te spelen, risico’s te nemen en te streven naar succes, wetende dat (deels) falen een mogelijkheid is.

Je staat er niet alleen voor

Eng of tricky? Dat begrijpen we. En daarom schreven we al eerder dat je het spel niet in je eentje hoeft te spelen. We vertellen je graag hoe we jou kunnen helpen bij alle facetten van het ondernemerschap. Wij doen graag mee met jouw team!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.