Je eigen koers varen of geleid worden door anderen?

Jim Rohn, de bekende Amerikaanse ondernemer en motivatiespreker, heeft ooit gezegd: “Als je geen plan maakt voor je eigen leven, zul je worden ingezet in de plannen van iemand anders.” Een uitspraak die vaak toegepast wordt wanneer het gaat over persoonlijke ontwikkeling. Maar wij vinden ‘m ook heel erg passen bij het ondernemerschap. Want hoe belangrijk is het niet om als ondernemer een plan te hebben? Een plan dat je in staat stelt je eigen koers te varen in plaats van geleid te worden door anderen.

Ondernemerschap gaat over het stellen van doelen. En daarbij hoort het maken en hebben van een plan. Wanneer je definieert wat je wil bereiken, zowel op korte als op lange termijn, helpt dat om vast te stellen hoe je dat gaat doen. Een plan fungeert als jouw kompas dat je richting geeft en je helpt gefocust te blijven. Zelfs -of misschien wel juist- in tijden van uitdaging en tegenslag. En wie kan jouw doel nu beter stellen dan jijzelf? Door je eigen doelen te stellen, voorkom je dat je wordt meegesleept in de doelstellingen van anderen. En geloof ons: die gaan niet over jou!

Eén van de grootste voordelen van het hebben van een plan is dat je als ondernemer minder afhankelijk wordt van anderen en je eigen weg kunt bewandelen. Kunt ondernemen dus! Hoewel een plan belangrijk is, begrijpen succesvolle ondernemers ook dat flexibiliteit en aanpassingsvermogen essentieel zijn. Daarom moet je altijd bereid zijn een plan aan te passen als de omstandigheden veranderen of als je nieuwe kansen ziet.

We horen je zeggen: ‘Mooi verhaal, maar hoe dan?’ Dat leggen we je graag uit. Hoe maak je een goed plan en hoe stel je doelen voor jouw ondernemerstoekomst?  Het toverwoord is: inzicht! Door inzicht te hebben in je bedrijf krijg je lucht, rust en ruimte om echt te gaan ondernemen. Inzicht in je cijfers, in je marketing, in verzekeringen, in jouw positie als werkgever. etc. etc. Kortom: inzicht in alle facetten van het ondernemerschap. En dan is het maar wat handig wanneer je dat allemaal op één plek kunt regelen: bij Kordaat Ondernemen bijvoorbeeld. Kom eens langs; we gaan graag met je in gesprek. Enne, geen zorgen: wij denken hetzelfde als Jim Rohn. Daarom leiden we niet, maar staan we naast je en helpen we je. Jij vaart je koers!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.