Doe maar lekker Hollandsch: Scale-up

Onze eigen Nederlandse taal is doorspekt met Engelse termen. De meeste zijn inmiddels zo ingeburgerd dat je er geen Nederlandse vertaling meer voor nodig hebt om te snappen waar het over gaat; denk maar eens aan pc of tablet. Als het om ondernemen gaat, zijn er ook veel Engelse termen in omloop.  Termen waarvan je je afvraagt wat het nou eigenlijk betekent. Kordaat Ondernemen legt het je uit…in gewoon Nederlands welteverstaan!

Scale-up; een uitdrukking die je de laatste jaren steeds vaker voorbij ziet komen. Het lijkt in eerste instantie veel op het woord ‘start-up’, maar het is wel degelijk wat anders. Een start-up is niets anders dan een ondernemer in de beginfase van zijn onderneming. Een starter, nog zoekend naar identiteit, strategie en positionering. Dat start-up en scale-up echter wel wat met elkaar te maken hebben, leggen we je graag uit.

In 2015 onderzocht Deloitte (een internationaal bekende naam op het gebied van o.a. accountancy en belastingadvies) maar liefst 400.000 startende bedrijven uit 24 landen. Het doel? Hoe herken je een snel groeiende start up. 200.000 van de onderzochte bedrijven bleken na vijf jaar nog te bestaan. Ze waren inmiddels een fase verder gekomen in het ondernemerschap. Er heeft zogezegd ‘opschaling’ plaatsgevonden; scaling up. Zijn alle starters die de eerste vijf jaar overleven daarmee een scale-up te noemen? Dat is, volgens de onderzoekers, wat kort door de bocht.  Volgens de definitie van Deloitte ben je pas een scale-up wanneer je de eerste vijf jaar hebt overleefd én daarnaast minimaal een omzet van vijf miljoen dollar hebt gegenereerd. Een pittige opgave dus die niet voor veel ondernemers is weggelegd. Je mag je dan vervolgens wel aansluiten in het rijtje van de Facebooks, Ubers en Adyens van deze wereld.

Bij Kordaat trekken we de scale-up grens niet zo zwart-wit; we kijken niet op een miljoentje meer of minder zullen we maar zeggen. Zonder gekheid; wij denken heel simpel dat je een scale-up bent, wanneer je toe bent aan de volgende fase in je ondernemerschap.  Wanneer je bedrijf zich op een dermate manier ontwikkelt dat je op zoek bent naar verdere groei van je onderneming. Je wilt uitbreiden in omzet, in waarde of in medewerkersbestand. Managementtaken zijn op je pad gekomen, je kunt niet alles meer alleen of je staat voor de beslissing om bijvoorbeeld wel of niet te investeren. Je wilt ‘iets’ doen om je team beter in te richten of andere afzetgebieden aan te boren. Kortom: jouw bedrijf roept om een volgende fase.

Zo’n nieuwe fase vraagt hele andere dingen van jou als ondernemer. En natuurlijk snappen wij als geen ander dat je daarvoor niet direct alle kennis in huis hebt. Dat is niet erg, want wij helpen je graag! Bij Kordaat Ondernemen helpen we start-ups om scale-ups te worden. En daarna, als je wilt blijven groeien, helpen we je nog een keer en misschien wel nóg een keer; jij zit immers aan het stuur. Want welke naam je ook aan jouw proces geeft: start-up, scale-up of bestendige groei; van ondernemen moet je blij en enthousiast worden; dan komt het succes (bijna) vanzelf.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.