Doe maar lekker Hollandsch: accountancy

Onze eigen Nederlandse taal is doorspekt met Engelse termen. De meeste zijn inmiddels zo ingeburgerd dat je er geen Nederlandse vertaling meer voor nodig hebt om te snappen waar het over gaat; denk maar eens aan pc of tablet. Als het om ondernemen gaat, zijn er ook veel Engelse termen in omloop.  Termen waarvan je je afvraagt wat het nou eigenlijk betekent. Kordaat Ondernemen legt het je uit…in gewoon Nederlands welteverstaan!

Accountancy, bookkeeping, accounting; zomaar wat Engelse termen voor een bezigheid waar veel ondernemers tegenop zien: de boekhouding!

Het moet echter wel gebeuren! Want als je ingeschreven staat bij de KvK en/of een bedrijf(je) voert dan dien je een boekhouding bij te houden. Om met de woorden van de belastingdienst te spreken: ‘U bent als ondernemer verplicht voor de btw een administratie bij te houden en te bewaren in een boekhouding die wij kunnen controleren. Die administratie hebt u nodig om correct btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, maar ook om uw bedrijf goed te kunnen voeren’ (bron: belastingdienst.nl)

Ga je ondernemen, dan hoort het boekhouden daar dus bij! Overigens ben je niet verplicht om er iemand voor in te schakelen. Boekhouden kun je (in veel gevallen) goed zelf doen. Bijvoorbeeld met behulp van een boekhoudprogramma.

Maar wat is ‘boekhouden’ nu eigenlijk? Boekhouden is niets meer en niets minder dan het netjes en overzichtelijk bijhouden van je administratie. Zoals eerder aangegeven, is het voeren van een boekhouding een verantwoording aan de Belastingdienst. Je moet je financiële huishouding kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Daarnaast biedt een boekhouding inzicht voor jezelf. Dit helpt je de juiste keuzes te maken voor de continuïteit, groei en de te zetten stappen van je onderneming.
Een derde punt wordt minder vaak genoemd, maar is zeker zo belangrijk. Het voeren van een goede boekhouding biedt inzicht voor anderen. Wanneer je bijvoorbeeld een financiering nodig hebt (voor jezelf of je bedrijf) vragen geldverstrekkers inzicht in je boekhouding. Behalve de basisinformatie over de balans en de winst- en verliesrekening, worden ook vaak kengetallen (zoals de solvabiliteit, liquiditeit en rendabiliteit) en jaarverslagen van voorgaande jaren gevraagd. Wanneer je een slim boekhoudprogramma gebruikt, kun je over deze cijfers beschikken. Kies je daarnaast voor een online boekhoudprogramma (waarmee je in het ‘nu’ je boekhouding bij kunt houden, zie ook onze blog over realtime accounting), dan beschik je ieder moment over de meest actuele cijfers.

Boekhouden is een kwestie van bijhouden. Wij horen regelmatig van onze opdrachtgevers dat het hebben van een boekhouding die op orde is, rust en inzicht brengt. En van dat inzicht word je alleen maar wijzer. Ook als blijkt dat het beter kan met je onderneming, maar daarover een andere keer meer.

Kun je wel een beetje (of meer) hulp gebruiken bij je bedrijf in het algemeen of de boekhouding in het bijzonder? Neem contact met ons op. We helpen je graag en beloven je nu al dat boekhouden echt hele leuke kanten kan hebben! We spreken uit ervaring!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.