Dit is de reden dat sparen juist risicovol is.

Dit is de reden dat sparen juist risicovol is

De spaarrentes staan historisch laag en tóch sparen we in Nederland massaal. Tijdens de coronacrisis heeft Nederland zelfs een recordbedrag gespaard. De Nederlandse Bank liet weten dat dit spaarbedrag nog nooit zo hoog is geweest. In ieder geval niet sinds hun metingen vanaf 1998. Waarom is dit slim? En waarom soms onhandig?

Het is slim
Laten we beginnen met het slimme nieuws. Sparen is verstandig voor iedereen. Sterker nog; mijn advies is altijd om eerst een goede spaarpot op te bouwen. De reden is misschien voor de hand liggend; een buffer is noodzakelijk.

In Nederland kan een groot aantal mensen een onverwachte tegenvaller van €500,- namelijk niet zomaar betalen. En dat heeft zeker niet altijd te maken met een te laag inkomen. Vaak komt het omdat de financiële huishouding niet in orde is. Je kunt zich voorstellen hoeveel onrust zoiets veroorzaakt. Daarom is sparen slim en noodzakelijk. Je vangt zo onvoorziene uitgaven op en daarnaast kunt je geplande uitgaven doen. Bijvoorbeeld een vakantie, nieuwe auto of verbouwing betaalt u van uw spaarrekening. 

Het is onhandig
Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat sparen risicovol is. Het opbouwen van een spaarpot is risicovol vanwege het feit dat dit geld jaarlijks minder waard wordt. De officiële term voor dit proces is ‘inflatie’. We geven je graag een voorbeeld.

Stel je kocht een zak aardappelen in 1991. Heb je enig idee wat dat destijds kostte? Op de website van het CBS vind je het antwoord. Het kostte 40 eurocent. Wat kost het als je vandaag diezelfde kilo gaat kopen bij jouw lokale buurtsuper? Je betaalt ruim 3,3 keer zoveel. De kilo kost je 1,33 euro. De vraag is natuurlijk of het was gelukt om met jouw spaarrekening die 40 eurocent te laten groeien tot 1,33 euro. Je voelt het al aankomen, dat is niet gelukt. Sterker nog jouw 40 cent is na 29 jaar sparen maar 90 cent waard.

Simpeler gesteld; door te sparen eet je 29 jaar 33% minder aardappelen. Of als je met drie personen thuis bent, dan eet één van de drie niet mee.

Denk ook aan uw toekomst
Enkel sparen is nogal een risico vinden wij. Helemaal als we dit doortrekken naar uw pensioen of de studiepot voor jouw kinderen. Inflatie is van alle tijden en zal er op termijn ook altijd blijven. Dit is zelfs het streven van de Europese Centrale Bank. Het is helemaal niet slecht om te sparen voor geld dat je op korte termijn nodig heeft. Je hebt dan minder last van het gat in jouw oude sok, waar wat geld ongemerkt weglekt.

Wat nou als je geld nodig hebt in de toekomst? Wil je een goed pensioen, eerder stoppen met werken of jouw (klein)kinderen helpen met een makkelijke start? Dan kunt je twee dingen doen:

  1. Je gaat nog veel meer sparen. Als je maar genoeg opzijzet, dan kun je ook die aardappelen over 19 jaar allemaal kopen. Dit betekent wel dat je in al in 1991 50% extra moest sparen. Dus geen 40 eurocent, maar 60 eurocent. Veel mensen kunnen dit zich niet veroorloven.
  2. De andere oplossing is zorgen dat je meer rendement maakt op jouw vermogen. Meer rendement betekent: beleggen. Door op een verantwoorde manier te beleggen is het voor de meeste mensen mogelijk een goed resultaat te halen. Hierdoor worden een goed pensioen, eerder stoppen met werken of dat zetje voor jouw (klein)kinderen mogelijk.

Waar veel mensen denken dat sparen risicoloos is, weten onze klanten dat enkel sparen juist risicovol is. Wil je weten wat voor jou de meest optimale oplossing is? Neem dan contact met mij op via 0528-210005 of herman@financieelkordaat.nl en dan bepalen we samen hoe we jouw financiële toekomst ook vorm kunnen geven.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.