Crisis zorgt voor mogelijkheden

Crisis zorgt voor mogelijkheden

Je kent ze vast; de quotes en oneliners van bekende ondernemers, politici, schrijvers of sporters. Hun succes verklaren ze door een korte mening, een motto of een wijze uitspraak. Uitspraken waar je je voordeel mee kunt doen. Kordaat Ondernemen neemt zo’n quote bij de hand en vertaalt ‘m naar het ondernemerschap.

John F. Kennedy: ‘Het woord crisis wordt in China met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden’

Waarschijnlijk ken je  ‘ich bin ein Berliner’ als de meest bekende uitspraak van John Fitzgerald Kennedy (JFK), voormalig president van de Verenigde Staten. Maar JFK deed veel meer en ook meer veelbetekenende uitspraken. President Kennedy stond er namelijk om bekend dat hij geloofde in de kracht van woorden – zowel geschreven als gesproken – om stemmen te winnen, doelen te stellen, van gedachten te veranderen en naties te bewegen. Hij zorgde er consequent voor dat hij de juiste woorden en zinnen koos die de juiste boodschap zouden overbrengen. Eén van die boodschappen was: ‘het woord crisis wordt in China met twee karakters geschreven. Het ene staat voor gevaar, het andere voor mogelijkheden’.

Wij denken er precies zo over. Natuurlijk betekent een crisis dat er gevaar op de loer ligt. We zien anno nu hier dagelijks de bevestiging van. We zitten midden in een stikstofcrisis, coronacrisis, toeslagencrisis, woningmarktcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, personeelscrisis en terwijl we dit schrijven is de kans groot dat er zich alweer een andere crisis heeft aangediend. En zonder het gevaar en de negatieve gevolgen van al deze crisissen (en de crisissen die nog gaan komen) te willen bagatelliseren, willen we toch ook die andere kant van een crisis benadrukken. De kant van de mogelijkheden.

Als ondernemer wordt er veel van je gevraagd (overigens ook zonder crisis, maar dat is weer een ander verhaal). Je wordt continu uitgedaagd alles uit je ondernemerschap te halen om als bedrijf te overleven. Wanneer je ziet dat ergens het pad doodloopt of je dermate obstakels tegenkomt dat je (bijna) tot stilstand komt, zul je in actie moeten komen. Wanneer de weg versperd wordt zul je andere wegen of een omleiding moeten zoeken. En precies daar liggen nieuwe kansen en mogelijkheden. Is dat eenvoudig? Zeker niet! Zijn die nieuwe mogelijkheden al direct in beeld? Ook dat is waarschijnlijk niet het geval. Maar wanneer je met een crisis geconfronteerd wordt, die invloed heeft op jouw bestaan (als ondernemer en/of als individu), kun je niet stilvallen. Er zijn namelijk vrijwel altijd mogelijkheden. En wanneer je ze niet onderzoekt, blijft de crisis voor jou beperkt tot dat ene karakter; die van gevaar.

Wat wij je kunnen bieden is een optimale ondersteuning bij de verschillende facetten van jouw bedrijf. We kunnen je helpen, adviseren en ondersteunen op het gebied van strategie, inzicht, mens/medewerker en uitvoering. Samen gaan we op zoek naar de mogelijkheden. We helpen je graag!

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.