Aan welke knoppen moet je draaien?

14 december 2020; 8,4 miljoen mensen zien de toespraak van onze minister-president. Het land op slot; de gevreesde lockdown wordt een feit. Voor veel ondernemers is dit de zoveelste klap die ze dit jaar krijgen. Zelden wordt er zoveel gevraagd van een ondernemer als tijdens de coronacrisis. Wat doet dit met hen? Ik ga virtueel op de koffie bij Edwin Snijders;  directeur en mede-eigenaar van Kordaat Ondernemen. Edwin en zijn zakenpartner Gert-Jan Mannak begeleiden veel ondernemers en maken van dichtbij mee wat de crisis met hen doet.

Door Cick Geers

‘Normaliter ronden we met ‘onze’ ondernemers in de laatste maand van het jaar de plannen voor het komende jaar af en maken we een start met de afsluiting van het oude boekjaar. We merken echter dat voor veel ondernemers de situatie zó gekeerd is, dat ze behoefte hebben aan een andersoortige begeleiding. Voor hen rekenen we verschillende soorten scenario’s door en beantwoorden we heel veel ‘wat-als’-vragen. Wanneer kan het nog uit om gedeeltelijk open te gaan? Hoeveel mensen moet ik inzetten? Moet ik nu wel of niet investeren; wat kost het en wat levert het op?’

Edwin legt uit dat veel ondernemers moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Inkomsten vallen weg of maken een vrije val. ‘Ook al worden veel ondernemers geholpen door overheidssteun of richten zij hun bedrijfsactiviteiten anders in waardoor zij weer enigszins omzet hebben; linksom rechtsom krijgen ze te maken met een financieel compleet afwijkend plaatje. We zien naast een grotere behoefte aan actueel inzicht in de cijfers bij ondernemers ook de wens om makkelijker en meer digitaal te werken. Administratief meer zelf doen zodat de boekhoud- en/of accountantskosten naar beneden kunnen’.

ACTUELER DAN ACTUEEL
Edwin gaat verder: ‘Tijdens de laatste maanden hebben we ruim 20 nieuwe klanten mogen verwelkomen; allemaal ondernemers met dezelfde bovengenoemde issues: hoe staan we er nu echt voor en hoe zorgen we ervoor dat we dat in het vervolg op ieder moment kunnen weten? Voor deze mensen bieden we naast gedegen ondernemersadvies ook nagenoeg volledig geautomatiseerde boekhoudsystemen. We ontsluiten de administratie en koppelen er een dashboard aan dat in één oogopslag laat zien hoe het bedrijf ervoor staat. Dat geeft rust; zélfs als de ondernemer ziet dat de cijfers minder goed zijn. Omdat het actuelere dan actuele cijfers zijn, loop je nooit achter de feiten aan en heb je een voorsprongetje in vergelijking met een traditionele boekhouding. Je kunt dus sneller ingrijpen. Wanneer je daarnaast verschillende scenario’s hebt laten doorrekenen, weet je aan welke knoppen je moet draaien’.

SIP WORDEN
Het is echter niet alleen ‘boekhouden’ dat de klok slaat bij Kordaat Ondernemen. ‘We hebben de laatste maanden bijvoorbeeld ook erg veel zzp-ers geholpen met het doorlichten van hun tarieven en het vermarkten van hun diensten. Je kunt je niet voorstellen hoeveel ondernemers zichzelf tegen een te laag tarief verhuren of er niet bij stil staan dat ze -ondanks een gevulde orderportefeuille- aandacht aan hun zichtbaarheid moeten besteden. Ook daarmee staan we de ondernemer met raad en daad terzijde. En hoe gek het ook klinkt: veel ondernemers nemen daar nu juist de tijd voor. Ook daarmee bezig zijn geeft rust en tegelijkertijd ook weer nieuw enthousiasme om verder te gaan. Want, laten we wel wezen: voor menig ondernemer kost het niet veel moeite om sip te worden van alles wat er speelt’.

MISSIE GESLAAGD
De Hoogeveense ondernemer kijkt op zijn horloge en zegt dan: ‘ Sorry, de volgende videovergadering staat in de wacht. Een ondernemer die twijfelt of hij nu wel of niet volgend jaar verder moet. Dit is ons eerste gesprek met hem. Ik durf nu al wel te stellen dat we ook deze man verder kunnen helpen en hem inzicht in zijn administratie kunnen geven. Hoe het verder gaat met zijn onderneming volgt dan later. Zo’n eerste vrijblijvend gesprek geeft echter al wel enige duidelijkheid’.

Ik neem afscheid van Edwin en wens hem succes. Voordat hij het beeld wegklikt zegt hij: ‘Ondernemers zijn taaie rakkers, maar ze krijgen momenteel wel heel erg veel voor hun kiezen. Het is fijn om te weten dat er dan een onafhankelijke partij is die nuchter naar je business kijkt, eerlijk adviseert en oplossingsgericht met je aan de slag gaat. Wanneer we vervolgens iemand opgelucht zien ademhalen en weer enthousiast zien worden van het ondernemen, is onze missie geslaagd. Daar doen we het voor!’

Wil je vrijblijvend meer informatie? Bel met Edwin Snijders 06 10 30 69 97, Gert-Jan Mannak 06 29 08 06 62 of neem contact op.

error: Wil je wat tekst gebruiken van ons? Neem gerust contact met ons op zodat we voor elkaar wat kunnen betekenen.